Nieuwsartikel

Het Financieele Dagblad. Pensioenbelegger PGGM eist halvering CO2-uitstoot.

Pensioenbelegger PGGM eist halvering CO2-uitstoot.

Pensioenuitvoerder PGGM eist van vastgoedbedrijven waarin het investeert dat zij veel duurzamer worden. PGGM wil zo de CO2-uitstoot van de gehele vastgoedportefeuille binnen vijf jaar met de helft terugbrengen. Vastgoedbedrijven die hier geen werk van maken, kunnen lastige gesprekken tegemoet zien met hun aandeelhouder; desnoods trekt de pensioenuitvoerder zijn geld terug.
 
Dat zegt Hans Op ’t Veld, bij PGGM verantwoordelijk voor de beursgenoteerde vastgoedbeleggingen, in gesprek met het FD.
 
Het besluit kan wezenlijke invloed op de markt hebben: PGGM is een van de invloedrijkste vastgoedbeleggers van Europa.
 
De beheerder, met als belangrijkste klant Pensioenfonds Zorg en Welzijn, belegt de pensioenen van zo’n 2,6 miljoen Nederlanders. Wereldwijd heeft PGGM € 20 mrd in beursgenoteerde en private vastgoedfondsen gestoken, waaronder de Nederlandse fondsen Unibail Rodamco en Amvest.
 
Vorige week gaf pensioenfonds ABP ook al een duidelijk signaal af op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven die ABP als belegger willen houden moeten bewijzen dat ze aan duurzaamheid werken. Het fonds verwacht dat 30% van de aandelenbeleggingen hierdoor af zal vallen de komende jaren.
 
In het vastgoed valt nog veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. De bebouwde omgeving is goed voor zo’n 40% van de mondiale CO2-voetafdruk. Daarmee dragen gebouwen meer bij aan klimaatverandering dan transport, dat goed is voor 30% van de CO2- belasting. Door gebouwen beter te isoleren kan de CO2-vervuiling bijvoorbeeld al fors worden teruggebracht.
 
Om de CO2-belasting van alle gebouwen uit de portefeuille in kaart te brengen gaat PGGM een samenwerking aan met een start-up gespecialiseerd in vastgoeddata: GeoPhy, voorheen OfficeRank. Het jonge bedrijf bracht eerder de kwaliteit van de vastgoedportefeuille van PGGM in kaart.
 
Hierdoor weet GeoPhy van ieder gebouw waarin PGGM belegt waar het staat, hoe groot het is, wat voor soort activiteiten er daarin plaatsvinden, wat de bouwkenmerken en het bouwjaar zijn en wat voor energielabel het heeft. Met deze data kan GeoPhy een nauwkeurig overzicht van de CO2-voetafdruk maken, aldus directeur Teun van den Dries.
 
Daarmee ondervangt PGGM dat sommige vastgoedfondsen geen nauwkeurige rapportage van hun milieuprestaties kunnen of willen geven. ‘Onze vastgoedafdeling kwam tot de conclusie dat nieuwe technologie nodig is om de vastgoedmarkt veel transparanter te krijgen als het gaat om de CO2-belasting’, zegt Op ’t Veld.
 
De strenge duurzaamheidseisen zullen volgens het hoofd beursgenoteerd vastgoed ook een positieve bijdrage leveren aan het rendement. Op ’t Veld: ‘Door de duurzaamheidseisen die we stellen, gaat de kwaliteit van de portefeuilles alleen maar omhoog. De waarde van de panden stijgt en huurders zoeken in toenemende mate duurzame gebouwen en zijn bereid daarvoor te betalen.’
 
‘Huurders zoeken in toenemende mate duurzame gebouwen en zijn bereid daarvoor te betalen’