Kostbaar onderhoud aan molens Kinderdijk

Meerdere molens in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk worden momenteel flink onder handen genomen. En dat kost geld, héél veel geld, dat deels wordt opgehoest door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

Lees verder op: windsharefund.org.

Als je in de rotzooi wilt zitten, moet je op een molen gaan wonen.’ Zijn inmiddels overleden buurman Jan Hoek hield dit molenaar Cock van den Berg ooit voor. “En hij heeft nog gelijk ook”, grapt Van den Berg. “Het ene jaar de metselaar, dan de rietdekker en een jaar later weer de molenmaker.”

Vertraging

Van den Berg en zijn vrouw Joke treffen het niet dit jaar. Hun molen, nummer 3 van de Nederwaard, staat al sinds juni in de steigers. Al maanden kijkt het echtpaar tegen een blauw zeil aan, dat het monument uit 1738 grotendeels aan het zicht onttrekt. Het voeg- en metselwerk van de stenen molenromp wordt aangepakt. Omdat het nóg slechter was dan gevreesd, loopt de klus enkele maanden vertraging op. Het werk is nu naar verwachting eind dit jaar klaar. Van Den Berg: “Het valt tegen. Maar of het nu nog twee of zes maanden duurt maakt mij niet zo veel uit, als het maar goed gebeurt. Daar heb ik vertrouwen in. We kunnen naar de maan, dus dit zal toch ook wel lukken?”