One World - Nieuwe schooltas nodig? Kies voor hip én verantwoord

Tips voor een duurzame en eerlijke rugzak

De zomervakantie is voorbij. Voor veel kinderen en tieners betekent dit het begin van een nieuw schooljaar. Een goede rugtas mag dan natuurlijk niet ontbreken. Waar koop je die zonder schuldgevoel?

https://www.oneworld.nl/fashion/nieuwe-schooltas-nodig-kies-voor-hip-en-verantwoord/

Terugdenkend aan mijn brugklastijd zie ik weer die volgepakte Eastpak voor me. Een klassieke rugzak (sinds 1976 in de handel) die nog steeds populair is. Maar is hij duurzaam? Een blik in de webshop leert dat de meeste Eastpaks zijn gemaakt van polyester of polyamide (nylon). Materialen die niet erg milieuvriendelijk zijn, bovendien dragen ze bij aan de plastic soep. Waarom maakt de fabrikant geen rugtassen van gerecycled polyester? Bij de Eastpak-klantenservice geven ze aan ‘af en toe een exclusieve duurzame collectie te hebben’. Klinkt niet erg overtuigend. In dat opzicht kan het bedrijf een voorbeeld nemen aan de merken op deze pagina. Wat wél tof is aan elke Eastpak: er zit dertig jaar garantie op. Een rugtas voor school én de jaren daarna, dat is natuurlijk ook duurzaam.

ONVERWOESTBAAR

Van vrachtwagenzeildoek tot rugzak. Toen de broers Markus en Daniel Freitag in 1993 zochten naar een functionele, waterafstotende en robuuste tas, raakten ze geïnspireerd door het veelkleurige zeildoek van de vrachtwagens die op het kruispunt voor hun flat in Zürich reden. Nu bestaat elke Freitag-tas uit hergebruikt vrachtwagenzeildoek. Dat kan aardig wat boeken dragen!

Beestenboel

Een panda, zebra of draak, dat is leuk voor de allerkleinsten. Met een rugzak van het Duitse merk Affenzahn – van gerecyclede plastic flessen – is elke schooldag een feest.

ECO-EENVOUD

Maak je eigen ecovriendelijke rugzak! Dat kan bij het Italiaanse Inconnulab. Ontwerper Nora Dzsida maakt de tassen van rest-materialen. Ze zijn gegarandeerd bestand tegen een regenbui.

DOOR WEER & WIND

Groen, roze, rood, paars, blauw, geel: de rugtassen van het merk Fjällräven zijn er in allerlei hippe kleurtjes. Het Zweedse outdoormerk staat bekend om zijn duurzame spullen van hoge kwaliteit. Deze rugzak is gemaakt van een mix van gerecycled polyester en biokatoen. Voor wie door weer en wind naar school moet fietsen: de tas is water afstotend en heeft reflectoren aan de zijkant.

Gymtas

Handig rugzakje, voor je gymspullen bijvoorbeeld. Het Nederlandse merk Beat the Bag gebruikt restpartijen spandoek, waardoor elke tas er net even anders uitziet.