Trouw - Dobberende 'plasticvanger' van Nederlander vaart uit

De enorme zogenoemde 'plasticvanger' van het project The Ocean Cleanup is begonnen aan een grote reis. Het gevaarte, bedacht door de nu 24-jarige Nederlander Boyan Slat, gaat naar de Grote Oceaan om de 'plastic soep' die daar in zee ligt op te ruimen. Via een livestream op internet is dat te volgen.

https://www.trouw.nl/groen/dobberende-plasticvanger-van-nederlander-vaart-uit~a0840338/

Slat ontwikkelde het systeem zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het eerste gevaarte heet System 001. Dat is een 600 meter lange arm, die in de vorm van een C zelfstandig over zee drijft.

Het systeem vertrok vanaf een werf in de buurt van San Francisco. Het gaat langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de Golden Gate Bridge door. Die bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï. De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Plastic soep

In de Stille Oceaan heeft zich de afgelopen decennia een gigantische ‘plastic soep’ gevormd van afvalplastic. Een stelsel van drijvende buizen, bedacht door Slat, moet die soep op gaan ruimen. Door gebruik te maken van de wind en stroming van de zee, wordt het plastic in de armen van opruimsysteem geduwd waar boten het op komen halen. De plasticvanger die nu voor de kust van San Francisco in het water wordt gelaten is de eerste. Uiteindelijk moet er een vloot van 60 in zee drijven die in vijf jaar de helft van de plastic soep op moet ruimen.

Slat wordt sinds hij zijn plan vijf jaar geleden presenteerde alom bejubeld en haalde miljoenen op voor zijn project, maar heeft ook al vanaf het begin te maken met kritiek. Het plan zou onhaalbaar zijn, te weinig plastic opruimen en gevaarlijk zijn voor het zeeleven. MCS weet zich in de kritiek gesteund door meerdere wetenschappers en milieuorganisaties. 

Slat bouwde zever jaar aan zijn opruimbedrijf. Als 16-jarige kwam hij, na een duik in zee bij Griekenland, op het idee. Want door zijn duikbril zag hij meer plastic afval rondzwemmen dan vissen. Een jaar later had de jonge Nederlander, die Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeerde aan de TU Delft, zijn opruimplan uitgewerkt.