Trouw - Duurzaam trouwen doe je zo

Bij menig bruiloft worden kosten noch moeite gespaard. Hoe zorg je dat de mooiste dag van je leven niet ook de vervuilendste wordt? Hebben we een yes?! We hebben een yes!” Jantiene Berg van hotel Stroom in Rotterdam snelt naar de paskamers en omhelst de toekomstige bruid. Onder luid applaus draait die een rondje in haar witte aanwinst.

Bron: Trouw

Het is de eerste jurk die wordt verkocht op het evenement ‘Say yes to the preloved wedding dress’ in het Rotterdamse hotel. Van tevoren leverden zo’n honderd vrouwen hun bruidsjurk in, vaak samen met hoepels, slepen, sluiers en schoenen. In samenspraak met de organisatie is een prijs bepaald, meestal ongeveer de helft tot een kwart van de nieuwwaarde.

Berg weet van bijna elke jurk het verhaal. “Deze jurk is gemaakt in Dubai, al is de bruid daar niet getrouwd”, zegt ze terwijl ze een lang mouwloos exemplaar aanwijst. “Deze werd ingeleverd door een stel dat al 42 jaar gelukkig getrouwd is. De dichte hals is niet meer helemaal van deze tijd, die moet waarschijnlijk worden vermaakt. Met al die borduursels is hij prachtig voor een wanderlust-bruid van nu.”

Pijnlijke scheiding: weg met die jurk

Niet achter alle jurken gaat een gelukkig huwelijk schuil. “Deze is gebracht door de ouders van een vrouw die in een pijnlijke scheiding zit”, vertelt Berg. “Zij wilde haar jurk nooit meer aanraken.” Een paar prijskaartjes vermelden ‘nooit gedragen’. “Deze bruid heeft zich op het laatste moment bedacht. Alles wat zij heeft ingeleverd is spiksplinternieuw, inclusief het lingeriesetje.”

Berg, fervent liefhebber van vintage kleding, liep al een tijd rond met het idee voor een tweedehands trouwjurkenmarkt. Bij een fotoshoot ter promotie van de bruidssector ontmoette ze weddingplanner Shiela Valkhof. Die hielp met het organiseren van het evenement. Valkhof doet de planning en styling van bruiloften. “Bij de styling gaat het vooral om de sfeer en aankleding van de locatie. Ik verhuur daar ook materialen voor.”

Valkhofs eigen trouwjurken zijn eveneens te koop. “Ik heb eerst een designerjurk laten namaken, maar dat was geen succes. Vervolgens heb ik dezelfde jurk in Engeland gekocht via een soort e-Bay. Toen hij aankwam, bleek de maat niet te kloppen, hij was te kort. Twee weken voor mijn bruiloft kwam ik hem heel toevallig tegen in Amsterdam, in de goede maat. In die jurk ben ik getrouwd. Ik hoop dat iemand anders er net zo blij mee word als ik was.

Na één keer dragen de kast in, niet bepaald milieuvriendelijk

Het overgrote deel van de bijna 65.000 bruiden die jaarlijks in Nederland in het huwelijksbootje stappen, doen dat in een nieuwe jurk van synthetische stof of in conventioneel katoen, waarvan de teelt veel pesticiden vereist. Die jurken gaan vaak na één keer dragen weer de kast in. Niet bepaald milieuvriendelijk.

Maar de jurk is niet het enige milieubelastende onderdeel van een bruiloft, weet Roza Janssen van Green Weddings. “Vervoer is relatief vervuilend en dat is niet makkelijk op te lossen. Je kunt een locatie kiezen in de buurt van openbaar vervoer, maar dan zit je aan de dienstregeling vast. Je kunt een bus huren en daar alle gasten in vervoeren, maar dan moet iedereen naar de opstapplek komen. In Nederland blijven scheelt al veel in vergelijking met een bruiloft in het buitenland.”

Bij de catering valt ook veel te winnen. “Veel producten worden ingevlogen en niet alle cateraars kunnen goed inkopen”, zegt Janssen. “Eten dat overblijft, mag niet meer worden verkocht of gebruikt, zodat er veel wordt weggegooid. Je kunt kijken of er een voedselbank in de buurt is waar je restjes kunt doneren. En als je producten lokaal koopt, scheelt dat in transport.”

En dan is er natuurlijk de samenstelling van het menu. “Vlees heeft een grote milieubelasting, ook in het dagelijks leven. Je hoeft het niet helemaal te weren om de impact te verminderen. Met een verhouding van 80 procent plantaardig en 20 procent vlees maak je in een viergangenmenu al een enorm verschil.”

Duurzaam trouwen hoeft helemaal niet duur te zijn

Veel mensen denken dat duurzaam trouwen duur is, maar dat is niet Janssens ervaring. “Wat je op het ene punt uitspaart, kun je in het andere investeren. Een nieuwe trouwjurk kost zo 2000 euro of meer, een tweedehands jurk heb je al voor 500 of 1000 euro. Als je minder vlees op het menu zet, kun je het inkopen bij een leverancier in de buurt waarvan je weet dat die duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijk vindt.”

In Rotterdam scharrelen toekomstige bruiden langs de rekken op zoek naar de ultieme combinatie van model, stof en pasvorm. Dat is lang niet altijd makkelijk. Zo vond Anne de Hoop uit Breda een mooie jurk die niet paste. “Hij ging niet dicht van achteren. Dat schiet niet op, dan moet je er zoveel aan laten vermaken.”

Tess Vleugels houdt de trouwjurk met haar linkerhand vast op haar rug. “Er moet bijna altijd wel iets aan een jurk vermaakt worden, ook als je een nieuwe koopt. Ik was vorige week met vriendinnen in een bruidswinkel en daar hebben ze vaak niet alle maten op voorraad. De meeste jurken werden met knijpers op mijn rug vastgezet.”

Monique Broekzitter heeft als eerste haar jurk gevonden. “De stof is zo zacht en comfortabel, ik voel me een engeltje dat de hele dag kan rondzwieren. De uitdaging is om hem nog niet aan mijn vriend te laten zien. We trouwen in juli 2021, dus dat duurt nog even.”

‘Elke jurk is voor mij een parel’

Officieel is haar jurk niet tweedehands, maar een duurzaam en fairtrade geproduceerd exemplaar uit de sample sale van de winkel Nama Nama in Roermond. Eigenaresse Nathalie Janssen heeft een rek vol duurzaam geproduceerde en vintage bruidsjurken meegenomen. “Elke jurk is voor mij een parel, die ik reinig, verstel en waar nodig aanpas. Ik vind het elke keer heel bijzonder als een bruid haar jurk gevonden heeft.”

De jurken die niet worden verkocht, gaan mee terug naar huis met hun oorspronkelijke eigenaar of naar een goed doel, zegt Valkhof. “We schenken de jurken aan toneelscholen of aan een bedrijf dat er kledingstukken voor prematuur overleden babytjes van maakt.”

Tips voor een groene bruiloft

1Blijf dicht bij huis. Trouwen in eigen land is veel duurzamer dan in het buitenland.
2Overweeg een locatie die (ook) goed met het openbaar vervoer te bereiken is.
3Zet gasten een menu voor in plaats van een buffet, om voedselverspilling te voorkomen
4Beperk de hoeveelheid vlees op tafel.
5Zoek lokale leveranciers voor de catering, zodat transport beperkt blijft en de gemeenschap kan verdienen aan het feest.
6Koop een tweedehands trouwjurk.
7Ga op zoek naar ringen van gerecycled goud of zilver.
8Gebruik gerecycled papier of helemaal geen papier voor uitnodigingen en bedankjes.
9Vervang ingevlogen bloemen en sierboeketten door gedroogde of wild geplukte bloemen.
10Houd de huwelijksreis dicht bij huis, net als de bruiloft.