Trouw - Haven Amsterdam moet in 2030 steenkoolvrij zijn

In de haven van Amsterdam wordt in 2030 geen steenkool meer overgeslagen. Dat staat in het strategisch plan 2017-2021 dat Havenbedrijf Amsterdam gisteren heeft gepresenteerd. 

https://www.trouw.nl/groen/haven-amsterdam-moet-in-2030-steenkoolvrij-zijn~a8c8cf92/  

Haven Amsterdam moet in 2030 steenkoolvrij zijn

In de haven van Amsterdam wordt in 2030 geen steenkool meer overgeslagen. Dat staat in het strategisch plan 2017-2021 dat Havenbedrijf Amsterdam gisteren heeft gepresenteerd. 

De overslag van steenkool is al een tijdje aan het dalen. Dat komt doordat steeds minder steenkool wordt gebruikt om energie op te wekken.

Amsterdam is nu nog de op een na grootste kolenhaven van Europa, maar gaat ruimte vrijmaken voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en innovaties, die gericht zijn op een snellere overstap naar schone energie. Het gaat onder meer om bedrijven die draaien om recycling.

De haven ontwikkelt zich steeds meer tot 'batterij van de stad'. Zo is het Havenbedrijf sinds een paar maanden mede-eigenaar van een windpark in de Afrikahaven en zal de haven in 2020 een groot zonnepark herbergen. Er wordt al groene energie opgewekt uit recycling van organisch afval en de verbranding van huisvuil en rioolslib.

Vuile grondstof

GroenLinks Amsterdam is verheugd met het besluit om in 2030 steenkolen uit Amsterdam te bannen. Dit komt na een motie op initiatief van GroenLinksraadslid Jasper Groen waarin opgeroepen wordt om een einde te maken aan de heerschappij van de vuile grondstof in de hoofdstad. "Mooi dat de haven na lang aandringen van de raad deze belangrijke en dappere stap durft te zetten. We vinden het goed om te lezen dat de haven nu ook zelf geen toekomst meer ziet in steenkolen", aldus Groen.

GroenLinks Amsterdam is al jarenlang pleitbezorger van het uitfaseren van kolen in de haven. "Kolen zijn vieze rotzooi die niet bij een duurzame stad passen. Wij hadden graag gezien dat de haven al eerder deze keuze maakte, maar zijn blij dat de knoop nu alsnog doorgehakt is", gaat Groen verder.

GroenLinks Amsterdam is overigens wel verbaasd dat wethouder Kasja Ollongren eind 2014 aangaf dat het opzeggen van contracten niet mogelijk zou zijn voor 2040. Nu komt de haven zelf met een plan dat aantoont dat dit wel degelijk kan.

Groen hoopt dat het havenbedrijf er ook op voorbereid is als blijkt dat kolen nog eerder uit de hoofdstad weg kunnen. Op dit moment is de haven nog erg afhankelijk van de kolenoverslag.

De drie kolenterminals, samen 110 hectare, hebben 350 mensen in dienst. Indirect loopt het aantal banen dat gemoeid is met de overslag gemakkelijk op tot het vijfvoudige. Die moeten straks te vinden zijn in de alternatieve activiteiten op de kadeterreinen.