Trouw - Hoe een vlinder de weg wijst naar betere zonnepanelen

COLUMN: De speciale structuur van sommige vlindervleugels blijkt heel geschikt om zonnepanelen veel efficiënter te maken. En dat moet nog op een koopje kunnen ook. 

Vlinders halen hun energie voor een belangrijk deel uit zonlicht dat op hun vleugels valt. Vleugels spreiden en zonnebaden is voor vlinders daarom een geliefd tijdverdrijf om  de 'accu' weer op te laden. Wie dat het beste doet, kan als eerste weer weg en een heel eind vliegen, op zoek naar eten of een partner.

https://www.trouw.nl/groen/hoe-een-vlinder-de-weg-wijst-naar-betere-zonnepanelen~abc17c76/    

In de loop van miljoenen jaren zijn sommige soorten ware meesters geworden in het oogsten van energie, zo ontdekten wetenschappers van het Duitse Karlsruhe Institute of Technology en Caltech in Californië. De Pachliopta aristolochiae ('rose butterfly' in het Engels, de Nederlandse naam heb ik nog niet kunnen ontdekken) hebben er een heel speciale voorziening in hun vleugels voor ontwikkeld, schrijven de onderzoekers in Science Advances. Die vleugels bestaan uit ontelbare kleine gaatjes van ongeveer een duizendste millimeter in doorsnee. 'Ongeveer', want de essentie is vooral dat de gaatjes heel onregelmatig zijn gevormd.

Die onregelmatigheid zorgt ervoor dat zonlicht dat in diverse hoeken op de vleugels valt, gemiddeld toch heel goed wordt ingevangen en in bruikbare energie kan worden omgezet. En dat is uiteraard iets waar zonnepanelen ook veel baat bij zouden hebben.

Nu nog zijn standaard zonnepanelen vrij dikke platen die je voor de beste opbrengst zo goed mogelijk op de zon moet richten. Bij mij staan ze dus op het zuiden gericht, om rond het middaguur het beste te presteren. Eerder en later op de dag is de opbrengst duidelijk minder. Er wordt ondertussen ook hard gewerkt aan dunne film zonnecellen: een folie die je makkelijk in de vorm van allerlei voorwerpen kunt buigen (zoals auto's). Maar die flinterdunne cellen zijn nog niet erg efficiënt.

Het laatste zou kunnen veranderen dankzij de vlindervleugel, denken de onderzoekers. Zij voorzien dat met een betrekkelijk eenvoudig procédé dunne film zonnecellen twee keer zo veel stroom kunnen gaan leveren tegen ongeveer gelijkblijvende kosten.

Dat lijkt me buitengewoon mooi nieuws voor bijvoorbeeld de onderzoekers in Eindhoven die met hun zonne-auto Stella Vie dit jaar in Australië weer de zonnerace hebben gewonnen. En ongetwijfeld nog meer voor de Delftse ondernemers die over twee jaar de Lightyear One uit hun fabriek willen laten rollen, de eerste 'gewone' personenauto die geheel op zonne-energie moet kunnen rijden.