Trouw - In Bonn geven Merkel en Macron het klimaatverdrag een peptalk

De uitvoering van het Parijs-akkoord gaat niet van vandaag op morgen, bewijzen stijgende CO2-cijfers. Niet somberen maar doorzetten, zeiden Merkel en Macron woensdag op de klimaattop in Bonn.

https://www.trouw.nl/groen/in-bonn-geven-merkel-en-macron-het-klimaatverdrag-een-peptalk~a5e5384c/

Een tussentop. Zo stond de 23ste VN-klimaatconferentie in Bonn, die morgen zijn slotdag beleeft, vooraf al bekend. Een slappe term, zeker voor een mondiaal topoverleg waar politici, bedrijven en milieuorganisaties continu zeggen hoe urgent het klimaatprobleem is. Dat er geen moment mag worden verspild om de aarde voor een ramp te behoeden. En dat de klimaatellende al begonnen is: droogte, smeltende ijskappen, klimaatvluchtingen, orkanen.

Stiekem hoopten milieuorganisaties daarom toch op een verrassing, toen de Duitse bondskanselier Merkel een toespraak gaf. Dat ze de kolencentrales zou gaan sluiten, of de bruinkoolmijnen. Zoiets zou het klimaatakkoord van Parijs een oppepper geven. Daarin beloofde de hele wereld broeikasgassen drastisch terug te brengen, tot nul in 2050. De honger naar actie, nu en concreet, is groot in Bonn. Want wetenschappers drukten deelnemers eerder deze week met de neus op de feiten. De CO2-uitstoot stijgt dit jaar zelfs weer.

“We hebben een lange weg te gaan”, zei Merkel, toch vol optisime. Ze gaat er alles aan doen, zei ze, om met een nieuw kabinet Duitsland verder ‘groen’ te maken. Nieuwe plannen gaf ze niet. Wat wil je, Merkel zit in besprekingen voor een nieuwe Duitse coalitie. Dan kondig je geen on­verwachte besluiten aan. Maar er is geen reden om te somberen, zei ­Merkel.

Uitvoeringsagenda

De basis van het klimaatverdrag van Parijs staat als een huis, vindt ze. De uitvoeringsagenda bij ‘Parijs’, waar in Bonn aan geschreven wordt, ziet er heel aardig uit. Regels en de begroting opstellen is droog werk, maar dat is de hoofdtaak in Bonn. De wereld gaat Parijs onverkort uitvoeren, zei Merkel, ondanks het afhaken van president Trump. “Ik ben blij met de toezegging van Amerikaanse steden en staten, die aan boord blijven.”

De Franse president Macron sprak ook bemoedigende woorden over het klimaat. Een hogere CO2-prijs, meer schone energieproductie, landen die ‘verantwoordelijkheid nemen’. Hij gelooft erin.

De uitvoering van Parijs begint pas net. Financieringsconstructies om dat allemaal te regelen, die zijn nog hard nodig. Macron kondigt daarom alvast een nieuw topoverleg aan, bij hem in Parijs op 12 december. Die bespreking zal, als vervolg op de top in Bonn, in het teken staan van geld voor klimaatactie.

Omdat het topoverleg van Macron in Parijs is, zei Merkel, moet het wel een succes worden. Zo verwees ze naar het ‘magische’ resultaat uit 2015, het klimaatakkoord dat nu invulling moet krijgen. En snel ook. Het verdrag mag dan aankoersen op een CO2-vrije wereld in 2050, als de komende jaren geen actie volgt, raakt het einddoel buiten bereik. 

Fossiele brandstoffen

Om het tij te keren, moeten alle fossiele brandstoffen – olie, aardgas, steenkool – in de ban worden gedaan. Dat gaat nog wat worden, klinkt het nu al in de wandelgangen van Bonn, op de volgende top. In 2018 gaan de onderhandelingen over Bonn door bij voorzitter Polen. Dat land staat ­bekend als gretig verslinder van fossiele energie. Polen trapt regelmatig op de rem, bij Europese onderhandelingen over een hogere prijs op vervuiling. De Europese CO2-prijs gaat al omhoog, zei Merkel, maar volgens haar Franse ambtsgenoot nog onvoldoende.

De EU-leiders toonden hun roestvaste vertrouwen in een groene revolutie. Europa moet dan wel gaan presteren. Uit de Climate Change Performance Index, die milieuorganisaties gisteren presenteerden, bleek dat Europa nog helemaal niet op dreef is met Parijs.

Nederland staat, al jaren trouwens, onderaan het ranglijstje. Kabinet-­Rutte III hoopt van Nederland een koploper te maken op klimaatgebied. Een enorme klus, gezien de slechte uitgangspositie. Minister Eric Wiebes (VVD) van economische zaken en ­klimaat arriveerde woensdag in Bonn. Donderdag vertelt hij daar over de ­Nederlandse plannen voor het klimaat.