Trouw - Inwoners van Tholen kunnen flink verdienen aan herbruikbare luiers

Vuile luiers verdwijnen volgend jaar in Tholen niet in de vuilcontainer, maar in de wasmand. Tenminste, dat wil de Zeeuwse gemeente. Want de wasbare luier is groen en goed voor de portemonnee. De gemeente zoekt nu gezinnen die de wasbare luier willen beproeven.

https://www.trouw.nl/groen/inwoners-van-tholen-kunnen-flink-verdienen-aan-herbruikbare-luiers~a5506930/

Baby's zijn namelijk zeer productief en jaarlijks al snel goed voor 260 kilo luierafval. De overstap naar herbruikbare luiers is dus forse milieuwinst. Nederland wil de hoeveelheid restafval flink verminderen, tot 100 kilo per persoon in 2020.

Het idee

Het idee is in Tholen ontstaan tijdens gesprekken met bewoners. De gemeente heeft 15.000 euro subsidie uitgetrokken voor gezinnen die de wegwerpluiers afzweren.

Maar het loopt niet storm bij het loket. Vijf gezinnen hebben zich sinds vorige week gemeld. Zelf hoopt de gemeente Tholen op twintig deelnemers.

Nog een beetje zoeken

Hoe de subsidie er precies gaat uitzien, is nog een beetje zoeken voor de gemeente. Er liggen twee opties op tafel: koop of huurkoop. Kopen gaat, afhankelijk van het aantal deelnemers aan het project, zo'n 450 tot 600 euro kosten, met een proefperiode van acht weken. Huren kost uiteindelijk eenzelfde bedrag, maar je hoeft dat dan niet in een keer op te brengen.

Maar feit is, zo benadrukt de gemeente, dat families die hun kinderen tijdens de hele luierperiode in herbruikbare luier hijsen, flink kunnen verdienen: zo'n 500 euro per kind.

Wegwerpluiers zijn namelijk duur. En wie een beetje zuinig is, de luiers op een goede temperatuur wast en slijtage voorkomt, kan helemaal de kassa laten rinkelen. Dan kunnen er nameljk wel twee kinderen in wasbare luierbroekjes groot worden.