Trouw - Zonnepanelen straks ook ‘made in Groningen’

In Noord-Groningen verrijst binnenkort een fabriek voor de productie van zonnepanelen. Initiatiefnemer Powerfield uit Dokkum maakte dat gisteren bekend. In de fabriek moeten jaarlijks 1,2 miljoen panelen van de band gaan rollen. Bouwkosten: 15 tot 20 miljoen euro. 

https://www.trouw.nl/groen/zonnepanelen-straks-ook-made-in-groningen-~a97af281/

Zonnepanelen straks ook ‘made in Groningen’

In Noord-Groningen verrijst binnenkort een fabriek voor de productie van zonnepanelen. Initiatiefnemer Powerfield uit Dokkum maakte dat gisteren bekend. In de fabriek moeten jaarlijks 1,2 miljoen panelen van de band gaan rollen. Bouwkosten: 15 tot 20 miljoen euro. 

De zonnepanelenfabriek moet eind 2018 klaar zijn en werk bieden aan honderd tot honderdvijftig mensen. Voor de bouw van de fabriek liet Powerfield zijn oog vallen op het industriegebied van Delfzijl, in Noord-Groningen. Daar zitten al veel bedrijven die bezig zijn met energiezaken. ‘Energy Valley’, zo noemt de Groningse regio zichzelf daarom graag. Het is een 'logische keuze’ om daar neer te strijken, stelt het bedrijf.

Powerfield houdt zich tot nu toe bezig met grootschalige plaatsing van zonnepanelen op grasvelden en braakliggende terreinen, in Nederland en over de grens. Maar zelf panelen maken, dat doet het bedrijf nog niet. De onderneming hoopt met eigen fabriek grip te krijgen op de beschikbaarheid van goede panelen, die het bedrijf wil gebruiken voor de bouw van de grote ‘zonneakkers’. Import uit China, hofleverancier van zonnepanelen voor Europa, is dan niet meer nodig.  

Geen productie van A tot Z 

Het is overigens niet de bedoeling om de complete productie straks in Groningen te regelen. De nieuwe fabriek moet een assemblagelocatie worden, waar zonnepanelen in elkaar worden gezet. Losse onderdelen worden nog steeds ingekocht. Een strategische keuze. 

Pogingen van bedrijven om in Nederland zonnepanelen - van A tot Z - te produceren bleken namelijk allerminst een doorslaand succes. Voor het Zeeuwse energiebedrijf Delta was het Limburgse ‘Solland Solar’ lang een blok aan het been. Nuon zag ook geen heil meer in de Helianthos, een fabriek in Arnhem voor flinterdunne zonnefolie. Beide fabrieken zijn uiteindelijk in andere handen beland.

Ondanks het feit dat Powerfield zonnepanelen zich ‘slechts’ gaat storten op assemblage, mogen ze volgens het concern wel ‘Made in Holland’ gaan heten. De onderneming wil pakweg de helft van de panelen verkopen en de rest zelf gebruiken voor de aanleg van ‘zonneakkers’. In het Groningse Hoogezand-Sappemeer wil het bedrijf het grootste zonnepark van Nederland gaan bouwen. Ook op andere plekken in het land heeft het bedrijf plannen.

Weerstand 

Net als windmolens zijn zonne-akkers niet altijd onomstreden. In het Friese Wirdum bijvoorbeeld kwam een bewonersgroep in protest toen de Duitse ontwikkelaar Kronos Solar een plan indiende voor 41 hectare aan zonnepanelen. Na het lokale tumult trok Kronos Solar dit plan terug. Maar er liggen nog andere grote plannen klaar, in elk geval een initiatief van 17 hectare. Een bewonersgroep wil betrokken worden bij de ontwikkeling en hoopt dat de lokale politiek ingrijpt.